Gdzie lecą nasze bociany?

Autor: Magdalena Berez..., pon., 12/09/2013 - 21:09

Bociany białe należą do grupy ptaków wędrownych. W Polsce na legowiskach przebywają około 5 miesięcy, wraz z odejściem lata, gnane instynktem, wyruszają w daleką podróż na zimowiska. Lecą do Afryki Wschodniej i Południowej, co zajmuje im 3-4 miesiące. Po drodze robią przerwy, by uzupełnić zapasy tłuszczu i zregenerowac siły. Po 2 miesiącach przebywania na zimowiskach, zwykle na przełomie stycznia i lutego, ptaki odczuwają niepokój migracyjny i rozpoczynają wędrówkę powrotną. Ma ona charakter wyścigu i jest dużo szybsza od wędróki jesiennej. Napędową siłą jest instynkt rozrodczy, który każe bocianom spieszyć się z dotarciem na lęgowiska, by zajac jak najlepsze gniazda.

Tagi:

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.