Zimowiska i zimowanie

Autor: Magdalena Berez..., ndz., 12/22/2013 - 17:59

Zimowiska bocianów z populacji wschodniej rozpościeraja się w Afryce między 14 a 32 stopniem szerokości geograficznej południowej a pomiędzy 23 a 31 stopniem długości wschodniej. Ptaki nie przebywają w duzych stadach, lecz trzymają się pojedynczo lub w małych grupach. Warunki środowiskowe na tych terenach są zmienne, zależnie od opadów, co sprawia, że liczebność bocianów w poszczególnych regionach jest zmienna. Dzięki telemetrii satelitarnej udało sie odkryć, że zimowiska populacji wschodniej są znacznie bardziej rozległe niż dotychczas przypuszczano oraz, że ptaki z populacji wschodniej i zachodniej regularniw się spotykają w Afryce np. w Czadzie.

Tagi:

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.