wędrówki

Poszukujemy zimujących bocianów

AKCJA "POSZUKUJEMY ZIMUJĄCYCH BOCIANÓW"
Zdecydowana większość polskich bocianów odlatuje jesienią na zimowiska w Afryce. Z roku na rok wzrasta jednak liczba osobników podejmujących próbę przezimowania w naszym kraju. Są wśród nich zarówno ptaki osłabione czy okaleczone jak i sprawne fizycznie.

Jeszcze lecą

Niektóre bociany (te pierwwsze) zaczęły się pojawiać w tym roku już przed połową marca (np. w Grecji, gdzie przylatują wcześniej niż do Polski). Także w Polsce (te pierwsze) zaczęły zlatywać w marcu i na wielu gniazdach pojawiły się pary. Z tego co wiemy (choćby z przekazów kamer internetowych) niektóre boćki wysiadują już jaja.

Przylot

Przylot na lęgowiska i zajęcie gniazda to chyba najbardziej wyczekiwany i komentowany przez ludzi moment w życiu bocianiej pary. Większość sąsiadów bocianich gniazd rokrocznie wyczekuje pojawienia się "swojego boćka". Wędrujące ptaki lecą bardzo wysoko i na ogół nie uświadamiamy sobie, że właśnie nad nami przelatują. Pierwsze i nieliczne jeszcze bociany przylatują zazwyczaj na przełomie drugiej i trzeciej dekady marca, a ostatnie gniazda bywają zasiedlane w połowie maja.

Ptasie migracje

Przyczyną istnienia zjawiska migracji u ptaków są zmiany pogodowe zachodzące w ciągu roku na zasiedlonych przez nie terenach. W strefie klimatu umiarkownaego wraz z następowaniem po sobie kolejnych pór roku, wyraźnie zmienia się ilość i dostępność pokarmu.

Przypadki zimujących bocianów

Dziękujemy za przesłane dotychczas informacje na temat zimujących bocianów. Dane. które do nas docierają zamieszczamy w postaci graficznej na mapie, mamy już 50 potwierdzonych informacji na temat boćków, które pozostały u nas na zimę. Każdego roku, w różnych rejonach Polski pojedyncze bociany pozostają na zimę.

Zimowiska i zimowanie

Zimowiska bocianów z populacji wschodniej rozpościeraja się w Afryce między 14 a 32 stopniem szerokości geograficznej południowej a pomiędzy 23 a 31 stopniem długości wschodniej. Ptaki nie przebywają w duzych stadach, lecz trzymają się pojedynczo lub w małych grupach. Warunki środowiskowe na tych terenach są zmienne, zależnie od opadów, co sprawia, że liczebność bocianów w poszczególnych regionach jest zmienna.

Obserwacje zimujących bocianów

Ostatnio wzrasta liczba obserwacji zimujących bocianów. Nie jest do końca wyjaśnione, czy jest to związane ze wzrostem obserwatorów, czy też z częstszym pozostawaniem ptaków na zimę, co z kolei może być związane z ociepleniem się klimatu. 

Gdzie lecą nasze bociany?

Bociany białe należą do grupy ptaków wędrownych. W Polsce na legowiskach przebywają około 5 miesięcy, wraz z odejściem lata, gnane instynktem, wyruszają w daleką podróż na zimowiska. Lecą do Afryki Wschodniej i Południowej, co zajmuje im 3-4 miesiące. Po drodze robią przerwy, by uzupełnić zapasy tłuszczu i zregenerowac siły.

Kiedy pomagać zimującym bocianom

Pomoc potrzebna jest tym bocianom, które np. złamały skrzydło i nie są w stanie latać lub cierpią z powodu innego poważnego urazu czy choroby. Takie osobniki niechętnie i mało sprawnie uciekają przed człowiekiem, co zwiększa szansę na ich schwytanie i bezpieczny transport do ogrodu zoologicznego lub innego ośrodka rehabilitacji dzikich zwierząt.

Poszukujemy zimujących bocianów

Co roku w Polsce widywane są bociany, które próbują przezimować. Niektóre z tych ptaków nie mogą odlecieć z powodu nabytych kontuzji, ale są wśród nich też zupełnie sprawne ptaki. W zależności od panujących temperatur i grubości pokrywy śnieżnej bocianom tym niekiedy udaje się przetrwać kilka trudnych miesięcy. Koczują, szukając dogodnych żerowisk, często otoczone są opieką przez okoliczną ludność.